Ik fietste vanochtend naar het centrum van Ouagadougou. Bij het stoplicht stonden de gebruikelijke bedelaars in slonzige kleren en met magere kindjes. Mensonwaardig. Ik dacht: hoeveel zijn wij meer waard dan Afrikanen (en andere losers)? Dat is natuurlijke een heel foute vraag, want ieder mens is gelijkwaardig. Of toch niet echt?!

In 3 landen in Afrika zijn er ongeveer 4000 mensen overleden aan ebola. Sinds er in de VS en Spanje 2 overleden zijn, komt de wereld pas echt in actie om structureel iets aan ebola te doen. Een Spaanse lijkt dus 2000 x zoveel waard als een Liberiaanse. De ebola-meerwaardefactor van ons is 2000.

In Syrië zijn zo’n 200.000 slachtoffers gevallen. Sinds er 2 Amerikanen en 2 Britten zijn vermoord, treedt de internationale gemeenschap op. De 4 westerlingen lijken dus 50.000 x zoveel waard te zijn dan de Syriërs. De oorlogsslachtoffer-meerwaardefactor van ons is 50.000.

In 2011 werd een gevangengenomen Israëlische militair geruild voor 1000 Palestijnse gevangenen. In hetzelfde jaar werd een Israëlische student geruild tegen 25 Egyptenaren. In 2004 werd een ontvoerde Israëlische zakenman geruild tegen 35 Libanezen en 400 Palestijnen. Uit deze cijfers blijkt er dus een aanzienlijk verschil in de oorlogsgevangenen-meerwaardefactor van Israëliërs: met de Palestijnen duidelijk als de grootste losers.

Broederlijk Delen organiseert volgende maand een internationale conferentie over kleinschalige landbouw. Ze vinden dat niet langer sprake moet zijn van landbouwbeleid maar wel van voedselbeleid. Landbouwbeleid in noord en zuid heeft geleid tot ruwweg een miljard (1.000.000.000!) ondervoede en een miljard (1.000.000.000) overvoede wereldbewoners. Dat zou evenwichtiger moeten kunnen, toch?!

Aan obesitas en de eruit voortvloeiende kwalen als diabetes en hartfalen, geven we jaarlijks 1500 miljard $ uit (waarvan alleen al in de VS voor 50-100 miljard $ aan dieetproducten). Om de honger wereldwijd uit te bannen, heb je jaarlijks slechts 1 miljard $ nodig. De materiële waarde (en zeker niet de morele!) van een vetzuchtige dus 1500 x groter dan die van een hongerlijder. De eet-meerwaardefactor van ons is 1500.

Misschien zijn we dus toch meer waard dan Afrikanen en andere losers, duizenden malen zelfs, maar durft niemand het toe te geven.

(De cijfers komen uit krantenartikelen, FAO-website en Wikipedia)

Advertisements