Het blijkt nu dat gisteren in Ouaga toch traangas en het waterkanon zijn ingezet toen de betogers te dicht bij het parlementsgebouw kwamen. Ze reageerden door met stenen te gooien. De schatting van het aantal demonstranten loopt uiteen van 30.000 (politie) tot 1 miljoen (oppositie). Het standbeeld dat in Bobo omvergetrokken was, was van president Blaise Compaore zelf, die naast zijn vriend Khadaffi stond. Die laatste is blijven staan. Het meest meegedragen spandoek zei Blaise = ebola.

Vandaag waren er nieuwe betogingen: van vakbonden en studenten. En morgen verwacht men een historische opkomst als de parlementariërs moeten gaan stemmen om de grondwet te wijzigen (zodat Blaise na 27 jaar nóg een mandaat erbij krijgt). Daarvoor is ¾ van de stemmen nodig. Ik denk dat deze evenementen goed in de gaten gehouden worden door 4 andere presidenten, die momenteel hetzelfde willen: die van beide Congo’s en van Rwanda en Burundi.

Afhankelijk van de uitslag, blijft het de rest van de week spannend. Als de grondwetswijziging tegen gehouden wordt, kalmeert iedereen. Als de wet aangenomen wordt, dan is het afwachten hoe beheerst de oppositie en de macht reageren. De scholen blijven in alle geval een week dicht, en toen ik vandaag geld ging wisselen, bleek ook de (enige) bank in Tougan dicht. In dit stadje was vandaag overigens niets te merken van de aangekondigde demonstraties.

De rit van vandaag werd door de deelnemers niet al te spannend of zwaar gevonden. Wel vond men het erg heet. We komen nu flink noordelijker en de begroeiing – en dus de schaduw – neemt zienderogen af. Vanaf morgen gaat het langzaam verder naar het noorden. Dan komen we ook in het gebied waar Broederlijk Delen zijn plattelandsprojecten heeft. In Gourcy en Bourzanga gaan we er enkele bezoeken. Zo kunnen we zien waar het opgehaalde sponsorgeld aan besteed wordt.

Advertisements