Maar eerst het fietsen. We vertrokken erg vroeg (6.30) om de hitte van de dag te mijden. Al snel was er een valpartij. Iemand reed met zijn pedaal tegen een boomstronkje aan, ging over de kop, en de rest had moeite om hem te ontwijken. De dorpelingen snelden toe met een bijl om het obstakel uit te graven. Daarna fietste mijn groepje verkeerd. Je moet met een blauw pijltje op het schermpje (je fiets) een zwarte streep volgen (de uitgezette route). En als de voorste naar het pijltje blijft kijken maar de streep uit het oog verliest … en als de rest dan blind volgt ….

De route was lang, 115 km, en ging tussen hutjes, over markten en dwars door gierstvelden. Ik had er enkele weken geleden 3 dagen over gedaan om hem uit te zetten. Het was pittig. Het was heet. De auto met drank en eten had er ook moeite mee en kwam ver na ons pas aanzetten. We moesten dus terugfietsen om drank aan te vullen. Eentje nam de gok en fietste door.

Ondertussen namen de slechte berichten vanuit Ouaga toe. Het parlementsgebouw geplunderd en in brand gestoken. Het radio- en tv-station idem. Het leger dat weigert te schieten op de demonstranten. Betogers die oprukken naar het presidentieel paleis. De eerste schoten, 15 (of 100?) doden, door de Nationale Garde en ingehuurde Togolese militairen.

Bij aankomst bij AMR, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, horen we dat de broer van de president (die hem eventueel op wilde volgen) op het vliegveld aangehouden en gevangen genomen zou zijn. De president zelf zou naar Ivoorkust gevlucht zijn. Hij is getrouwd met de stiefdochter van wijlen de Ivoriaanse president Houphet Boigny, dus hij zal er goed opgevangen worden. Tot nader order heeft het leger de macht in handen.

De fietsgroep heeft nergens last van omdat we voorlopig op het platteland blijven. In Ouaga raadt de ambassade aan dat de landgenoten binnen blijven. Op zich is het resultaat van de staatsgreep niet negatief, denk ik. Als het leger niet verdeeld is en de geplande verkiezingen van 2015 uitvoert, dan zal het snel rustig worden en blijven.

Advertisements