Zoals wel vaker bij omwentelingen, is de staatsgreep hier weer anders dan gedacht. Blaise is niet gevlucht, zijn broer heeft zich vrijgekocht en 2 mensen neergeschoten, en Frankrijk vindt de huidige machthebber onvoldoende francofiel is en wil een generaal als machthebber die Blaise steunt. Intussen is de noodtoestand en avondklok ingesteld.

Dat was vanochtend. Vanmiddag kwam Wangré, van partnerorganisatie AMR (Association Monde Rural) met een brede glimlach vertellen dat Blaise zich vrijwillig als president teruggetrokken had. Dat zal ongetwijfeld na onderhandelingen over het behoud van zijn eigendommen en vrijstelling van strafvervolging geweest zijn. Hij bevindt zich nu aan de grens met Ghana. De Nationale Garde heeft de kant van het leger gekozen. Frankrijk heeft inmiddels zijn steun voor de nieuwe machthebber uitgesproken (ik weet niet of dat nog de generaal van gisteren is). De noodtoestand en avondklok zijn opgeheven, en Brussels Airlines gaat waarschijnlijk vanaf maandag weer in Ouaga landen, net op tijd voor onze fietsers.

Terwijl Ouaga brandde, feestvierde, in verwarring was en nu weer feestviert, fietsten wij 30 door het idyllische landschap. We bezochten drie dorpen van AMR. Bij aankomst werd getrommeld, gezongen en gedanst. In het eerste dorp brouwt Mariam Ouedraogo dolo, het lokale bier, gemaakt van gierst. We mochten allemaal proeven; het smaakt naar geuze. Ze hadden ook een niet gefermenteerde variant, alcoholvrij bier dus.

In het tweede dorp bakt Awa Guiro brood. Wij hadden ook twee bakkers bij ons, dus er werden ervaringen uitgewisseld. In Burkina gebruiken ze gedroogde gist, in België verse gist en zuurdesem. We kregen allemaal een broodje (15 ct) en we kochten een volle doos voor de lunch morgen. Haar man toonde zich uiterst tevreden over de activiteiten van Awa: nu kwam ze niet steeds bij hem om geld leuren. In het laatste dorp bakten de vrouwen potten en hun mannen waren smeden. De traditionele rolverdeling in Afrika. De meesten van ons kochten hun schalen van keramiek.

Al deze vrouwen hebben hun activiteiten kunnen starten met een kleine eenmalige gift (van zo’n 80 €). AMR wordt oa door Broederlijk Delen gesteund. Het zijn alleen de allerarmsten die hiervan profiteren. Ze bouwen zo een eigen inkomen op, en creëren daarnaast een gemeenschappelijke spaarpot. Er is nu meer geld in omloop, men eet nu drie keer per dag, en de kinderen gaan naar school. Ook zijn er meer fietsen en brommers in het dorp om de producten naar andere markten te brengen. Er lijkt nog iets veranderd in het dorp: de vrouwen tellen mee, ze lopen vol zelfvertrouwen rond, ze discussiëren met de mannen, en ze zitten zelfs in de gemeenteraad.

Advertisements