Jan is vertrokken, een halve dag later vanwege de avondklok (verkort tot 0-5 u). Het was een aangenaam verblijf, en niet alleen omdat hij ook wat werkzaamheden aan huis heeft verricht. Zowel hij als Monique hebben de laatste dagen door Burkina gereisd en overal was het rustig.

Ook in Ouga is het rustig, en de interim-president Zida doet het eveneens rustig aan. Hij vindt het ultimatum van de Afrikaanse Unie (binnen 15 dagen overdragen aan een burgerpresident) te krap, en ECOWAS (West-Afrikaanse Economische Unie) steunt hem daarin. Iedere dag wordt over de transitie onderhandeld met religieuze, traditionele en politieke leiders. Het probleem is dat de oppositie de ex-regeringspartij (van Blaise) niet erbij wil hebben. Een ander probleem is dat de jongeren, die de opstand immers begonnen zijn, zich niet vertegenwoordigd voelen. De Senegalese president Sall is aangesteld als mediator.

Ik worstel nog steeds met het negatieve beeld van Afrika in Nederland. Ik heb moeite dat te accepteren. Guus Verzellenberg schreef: Vanuit Europa is Afrika voor velen toch één groot fornuis met pruttelende potjes die links en rechts wat aanbranden of dreigen over te koken en niemand weet waar de regelknoppen zitten. Laten we het maar bij die metafoor houden, en hopen dat toch mensen inschrijven bij Fairweggistan om een idee van de plaats van de knoppen te krijgen.

Intussen wordt het langzamerhand koeler. Jan sliep moedig op het dak, maar moest op het einde T-shirts en sokken aan doen. Bij ons staat de ventilator ’s nachts uit en wordt tegen de ochtend een laken gepakt. Als de hulp de was ophangt is die niet meer binnen 1 uur droog. En als ze ’s middags gekookt heeft, kunnen we het ’s avonds niet meer zonder opwarmen opeten.

Advertisements