Het is te prijzen dat minister Ploumen de bootvluchtelingen ook ziet als ondernemende mensen die de armoede in Afrika ontvluchten. Behalve meer geld om de ‘gelukszoekers’ tegen te houden (oa door hun bootjes te vernietigen) wil ze nu ook meer geld om die ‘gelukszoekers’ in hun eigen land te helpen. Prima.

Echter, ze gaat alleen geld verplaatsen, namelijk 50 miljoen naar het investeringsfonds Good Growth Fund. Dit ondanks een negatieve beoordeling door het IOB (de inspectie van het ministerie): het investeringsfonds werkt goed voor ons bedrijfsleven maar (nog?) niet om de armoede in ontwikkelingslanden structureel te verminderen.

Ons MKB moet meer kunnen investeren (en verdienen) in de landen waar de vluchtelingen vandaan komen. Waar gaat er dus geïnvesteerd worden (volgens het artikel in de Volkskrant)? In Ghana, Tunesië en Senegal, niet de armste landen in de regio. Het bedrijfsleven is blijkbaar minder geïnteresseerd in hulp aan mensen in de armste landen die het hard nodig hebben dan in het verkopen van spullen aan ietwat rijkere mensen.

Dit nieuwe rijkere stukje van de wereld vormt – na de val van het communisme – de nieuwe ‘Tweede Wereld’: de donor darlings, BRICs en MINTs (Brazilië was in 2010 zelf de grootste bilaterale donor in Guinee-Bissau, en Angola bouwt er havens en koopt er grote stukken land). Ook bij Ploumen is de solidariteitsgedachte blijkbaar verdrongen door een managers- en resultaatdenken: inzetten op kansrijke landen. Degenen voor wie de ontwikkelingssamenwerking bedoeld was, de armen en ontrechten, zijn de dupe.

Ik voorzie een nieuwe ‘Derde Wereld’, namelijk die waar we niks aan kunnen verdienen en die we vanaf nu de rug toekeren: Centraal-Afrikaanse Republiek, DRCongo, Guinee-Bissau, Niger, Tsjaad, Somalië, Sierra Leone, Eritrea en Burkina Faso. Veel Nederlandse ambassades zijn er al opgeheven, de grote ontwikkelingsorganisaties gaan er weg, en bedrijvigheid komt er niet. Dit zijn de drop outs, de schlemielen van de mondiale samenleving, de internationale paria’s waar we de hoop opgegeven hebben.

Driemaal raden waar de toekomstige bootvluchtelingen vandaan komen….

Advertisements