Staatsgreep Burkina Faso

Drie weken voor de geplande verkiezingen werd Burkina Faso opgeschrikt door een staatsgreep. De Presidentiële Garde gijzelde het kabinet toen dat in vergadering was. De ministers werden snel vrijgelaten maar de interim-president Kafando en de premier, kolonel Zida, werden gearresteerd.

Een jaar geleden ontstond een volksopstand tegen het zich beschikbaar stellen voor een (ongrondwettelijke) derde termijn door toenmalig president Blaise Compaore (al 27 jaar aan de macht). Ik schreef hier eerder over in mijn blogs. Na een week van rellen en 34 doden nam eerdergenoemde Zida de macht over en stelde een overgangsregering in. Deze zou de verkiezingen van 11 oktober 2015 voorbereiden.

Na de staatsgreep vorige week nam de leider van de Presidentiële Garde, generaal Diendéré, de macht over. De Garde (een elitekorps binnen het gewone leger) is trouw gebleven aan de verdreven ex-president Blaise. Zij stelt zich teweer tegen de uitsluiting van Blaise-getrouwen bij de nieuwe verkiezingen en tegen haar eigen opheffing.

Onder leiding van de presidenten van Senegal en Benin onderhandelt de interim-regering momenteel met Diendéré over een eervolle aftocht. Het hotel van deze gesprekken is eergisteren overvallen door aanhangers van Blaise en van deze coup. Ze mishandelden buiten het hotel ook de betogers die tegen de militaire coup zijn.

Gisteravond is het leger in alle garnizoenssteden gemobiliseerd. In de hoofdstad Ouagadougou eist het de overgave van Diendéré en zijn 1200 man tellend elitekorps. Enkelen hebben zich overgegeven, Kafando en Zida zijn vrijgelaten, maar Diendéré geeft nog niet toe. Hij wil – tot groot ongenoegen van de demonstranten – amnestie voor de coupplegers.

Is dit deprimerend (‘zie je wel, het blijft chaos in Afrika’)? Misschien wel niet. Zoals het vorig jaar de macht (Blaise) niet lukte om aan te blijven, lijkt het nu de pion van de oude kliek evenmin te lukken de democratische voortgang te verstoren. De jongerenrevolutie van vorig jaar, ook ruecratie (‘stratocatrie’) genoemd, lijkt zich te bestendigen. Ik denk dat dit een normale fase is in het volwassen worden van een democratie. Burkina Faso betekent ‘het land van de oprechte mensen’ en begint zijn naam langzamerhand eer aan te doen.

24 september: het leven in Burkina is weer rustig, je mag de straat op en de grens is open. Ik begrijp dat couppleger generaal Diendéré spijt heeft van de coup, dat Kafando geherinstalleerd is, maar dat onduidelijk is wat de toekomst van de Garde is en of Blaise aanhangers (w.o. de vrouw van Diendéré) zich verkiesbaar kunnen stellen.

 

Advertisements