Onlangs kwam een dik rapport uit over de effectiviteit en efficiëntie van de medefinanciering van ontwikkelingsprogramma’s, het werk van de traditionele OS-organisaties zeg maar[1]. Het eindcijfer was ruim voldoende. Wat jammer nu toch dat we deze wijze van ontwikkelingssamenwerking net vaarwel gezegd hebben. Het zou te duur en weinig effectief zijn.

Minister Ploumen zet tegenwoordig liever op het Nederlandse bedrijfsleven in. Rutte maakte op de VN-bijeenkomst zelfs nog expliciet reclame voor Heineken, en daarvóór voor Philips en Unilever (zie wat ik eerder schreef over Unilever in Afrika).

Heineken wil aan Afrika verdienen, niet de armoede oplossen. Ploumen en Kamp willen het Nederlandse bedrijfsleven steunen, niet het Afrikaanse. Waarom moeten Nederlandse producten door Afrikanen gekocht worden in plaats van dat lokale producten – met Nederlandse hulp – ontwikkeld, gemaakt en vermarkt worden?

“De nieuwe tijd verlangt dat van ons” aldus Ploumen. Welke nieuwe tijd? De huidige egoïstische supercommerciële neoliberale? Waarin, àls het woord solidariteit al valt, de meesten besmuikt achter de hand gniffelen: ‘zó jaren ’70, zó achterhaald, van die ongewassen geitenwollensokkenhippies zeker (mooie muziek in die tijd, dat wel!)’? Waarin de multinationals miljarden aan belastinggeld uit Afrika naar Nederland sluizen, omdat dat hier een ‘gunstiger fiscaal regime’ heerst? De nieuwe tijd waarin Nederlandse bedrijven en bedrijfjes straks de prille en wellicht onhandige pogingen van lokale collega’s mogen wegconcurreren?

Ik investeer liever, zonder eigen winstoogmerk, in kleine Afrikaanse bedrijfjes. Ik werk met kleinschalige lokale reisorganisaties, soms van Nederlanders, vaak van Afrikanen. Onderweg overnachten we dan bij lokale projecten, community guesthouses of bij mensen thuis. We regelen lokaal vervoer en bezoeken natuur en cultuur, die door de mensen zelf beheerd worden. Misschien minder volmaakt maar wel eerlijker.

[1]  MFS II EVALUATIONS Joint evaluations of the Dutch Co-Financing System 2011-2015, SGE

Advertisements