Sinds mijn aankomst hier in Burkina Faso is op het Franse nieuws alleen maar Hollande te zien geweest, en zijn oorlog tegen het terrorisme (wie precies? waar precies? samen met wie?). Algehele paniek in het land, en dan moet iedereen gewoon zijn dingen blijven doen, naar ‘t café gaan en zo. Terwijl op iedere straathoek militairen staan en het nieuws over niks anders gaat!

Ik ben nog niet zo wantrouwend om bovengenoemde paniek een bewust ‘verdienmodel’ te noemen. Maar sommigen profiteren er wel erg van, denk aan de veiligheidsdiensten, de politie, het leger etc. Ik lees net in de krant dat het toch al gedecimeerde ontwikkelingsbudget van minister Ploumen momenteel grotendeels gebruikt wordt voor de vluchtelingenopvang. Misschien was het een beter idee geweest juist méér te gebruiken voor OS en zo vluchtelingenstromen en terroristische aanslagen te voorkomen.

De Burkinese tv staat in het teken van de verkiezingen (‘de eerste waar ècht wat te kiezen valt’ zegt iedereen). In onze wijk heb je her en der woningen die omgetoverd zijn in partijkantoren. Grote affiches van hun kandidaat op de muur en een voortdurende stroom liedjes uit grote luidsprekers waarom je op hem (geen vrouw gezien) moet stemmen. In het centrum zijn manifestaties voor de grotere partijen. Overal rijden auto’s rond die opgewonden teksten uit de megafoons op het dak kraken. In de straten posters van de presidentskandidaten op muren, poorten en palen. Dikke koppen boven nette pakken, een enkeling slechts in traditionele kledij. In de barretjes en voor de huizen wordt volop door groepjes mannen gediscussieerd.

Voor zover ik het merk, heerst hier geen angst voor onlusten tijdens de verkiezingen of voor terroristische aanslagen. De kans om aan een dodelijke ziekte (zoals malaria soms) of auto-ongeluk dood te gaan, is hier immers veel reëler.

Het is de zondag van de verkiezingen. We hebben her en der afspraken en rijden de stad op en neer. Het is erg rustig op straat. Toch hoor ik dat de opkomst groot is (70-80%). Men stemt in de vele scholen en die gebouwen liggen over het algemeen wat van de straat af. De uitslag van deze eerste ronde wordt pas over een paar dagen verwacht.

Advertisements