Het is nu 21 u op de dag na de verkiezingen en het grootste deel van de stemmen is geteld. Op tv zegt iedereen dat de verkiezingen uiterst transparant en fair waren. Van minuut tot minuut wordt de uitslag (net als in Nederland) bijgehouden. Dit maakt fraude vrijwel onmogelijk. Een groot compliment voor de ‘integere mannen’ (burkina faso).

Roch Kabore heeft in de eerste ronde al gewonnen (54%, bij 14 kandidaten). Hij heeft zich pas 1 jaar geleden losgemaakt van dictator Blaise Compaore, en voerde een hervormingscampagne. Onze gastheer hier, Balla, is van zijn partij MPP, net als veel andere ondernemers. Rochs grote winst maakt een tweede ronde overbodig en dus valt er rond onze geplande fietstocht in de kerstvakantie weinig onrust te verwachten.

Het moeilijkste begint nu pas, zegt Balla bij het ontbijt. De nieuwe president Roch zal de hete adem van de werkloze jeugd in zijn nek voelen om snel de economie op te bouwen. Echter, daar zijn middelen voor nodig en die heeft het land niet.

De winstdeling heronderhandelen met de goudmijnbouwmaatschappijen is moeilijk want die vormen een hecht blok met uitstekende advocaten. In buurland Niger is dat inmiddels al mislukt met de uraniumindustrie (Niger krijgt nog steeds slechts 5% van de winst). De landbouw kan verbeterd worden en een verwerkingsindustrie zou opgezet kunnen worden, maar daar zijn goed opgeleide jongeren voor nodig. Voor grootschalige zonne-energie (als èrgens geen gebrek aan is …) geldt hetzelfde.

Anderzijds, kijk wat een sterke leider als Kagame de laatste jaren bereikt heeft in een ander klein landje zonder grondstoffen en toegang tot de zee: Rwanda (op economisch gebied althans, niet dat van de mensenrechten). Maar, zegt Balla, of we zó’n sterke staat willen…?

Advertisements